Ga naar de hoofdinhoud
Grootvader die zijn kleinkind als begunstigde heeft aangeduid in een levensverzekeringscontract en met haar en haar knuffel speelt in de living. Grootvader die zijn kleinkind als begunstigde heeft aangeduid in een levensverzekeringscontract en met haar en haar knuffel speelt in de living.

Blog

Sparen en beleggen in één levensverzekering | Blog AXA.be

Top

| 8 min lezen

5 redenen om te sparen en beleggen in één levensverzekering

In dit artikel

      Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering

      Sparen of beleggen?

      Je hoeft niet te kiezen. Met AXA Invest4P kan alles in éénzelfde contract.

      ONTDEK AXA INVEST4P

      Een mooie som geld geërfd of kapitaal van je groepsverzekering of pensioenspaarformule dat vrijkomt? Veel mensen denken dat ze moeten kiezen tussen sparen of beleggen. Dit hoeft helemaal niet. Bij een beperkt aantal verzekeraars kan je immers sparen en beleggen in éénzelfde levensverzekeringscontract.
      Hieronder vind je 5 redenen waarom het interessant is om te sparen en beleggen in hetzelfde levensverzekeringscontract.

      1. Minder risico voor je geld én kans op meer rendement

      Sparen in een levensverzekeringscontract is kiezen voor een tak 21-verzekering. Je bouwt dan een financiële buffer op, waarmee je weinig tot geen risico neemt, en krijgt hiervoor een gegarandeerde rentevoet en mogelijks een winstdeelname. Als je spaart, is je opbrengst eerder beperkt en ligt deze mogelijks lager dan de levensduurte of inflatie. Dit betekent dat je vandaag minder kan kopen met je 50 euro dan gisteren.

      Beleg je in een levensverzekeringscontract, mik je met wat je opzijzet in een tak 23-verzekering op een potentieel hoger rendement, wat op langere termijn een betere bescherming zal vormen tegen de stijgende levensduurte.

      Ga je voor een levensverzekering die de spaarverzekering (tak 21) en beleggingsverzekering (tak 23) combineert, hoef je niet te kiezen. Dan ga je voor én die veilige financiële buffer in je spaarverzekering én die kans op meer rendement en het bestrijden van de inflatie met je beleggingsverzekering en dat alles in éénzelfde contract!

      2. Vlot overstappen tussen tak 21-verzekering en tak 23-verzekering

      Je wordt al een dagje ouder en wil een deel van wat je in tak 23 hebt geïnvesteerd omzetten naar tak 21 om meer op veilig te spelen met je centen? Dat kan binnen je bestaande contract. Je hoeft hier geen nieuw contract voor te openen. Ook overstappen van tak 21 naar tak 23 binnen datzelfde contract wanneer je kans wil maken op een hoger rendement, is mogelijk. Bij een overdracht tussen tak 21 en tak 23, betaal je eventueel wel uitstapkosten, roerende voorheffing en een financiële correctie van de verzekering waar je uit stapt, als deze nog van toepassing zijn.

      WIST-JE-DAT?

      Uitstapkosten bij een tak 21 en tak 23 verzekering vallen vaak na een aantal jaren weg. Je betaalt ook geen roerende voorheffing meer op wat je spaart in een tak-21 verzekering en minstens 8 jaar en 1 dag laat staan. Je betaalt sowieso geen roerende voorheffing op wat je investeert in een tak-23 verzekering. Meer weten over beleggen in een beleggingsverzekering.

      3. Minder administratieve rompslomp en vlotte opvolging van je rendement

      In plaats van twee aparte contracten die je moet lezen en waarvan je uiteindelijk het rendement moet opvolgen, spendeer je minder tijd om alles ineens te regelen. Zo zie je in één oogopslag het totale rendement van je spaar-en beleggingsverzekeringen in éénzelfde contract. Je verzekeringsmakelaar staat je als onafhankelijk vertrouwenspersoon hier graag in bij.

      4. In één contract controle over je vermogen zolang je leeft

      Je wil je kleinkinderen wel iets geven, maar wat als jullie het plots niet meer zo goed met elkaar kunnen vinden? Bij een spaarrekening of effectenrekening op naam van je (klein)kinderen kunnen ze over dit geld beschikken zodra ze 18 zijn of in geval van een derdenbeding - mogelijk bij sommige banken - wanneer ze maximum 25 jaar zijn. Op die leeftijd ben je dus niet langer baas over je vermogen.

      Bij een spaarverzekering of beleggingsverzekering behoud je als verzekeringnemer altijd de controle over je vermogen en kan je tegelijk aan successieplanning doen door zelf je (klein)kind als begunstigde(n) aan te duiden. Bovendien kan je de begunstigde(n) die je in je contract aanduidt, zowel bij leven als bij overlijden op elk moment vlot wijzigen, ook al is je kleinkind meerderjarig of ouder dan 26 jaar, tenzij er een aanvaardende begunstigde werd aangeduid, wat eerder uitzonderlijk is. Combineer je een spaarverzekering en beleggingsverzekering in één contract, centraliseer je deze begunstiging in één contract. Opnieuw minder administratieve rompslomp dus.

      Bij een spaarrekening of effectenrekening op naam van je minderjarig kleinkind, moet je die samen met de ouders van je kleinkind openen of minstens hun toestemming hebben. Bij een levensverzekering hoeft dit niet.

      5. Je geld sneller beschikbaar bij overlijden

      Wanneer jij als verzekeringnemer overlijdt, is het voor je nabestaanden ook makkelijker om de successie te regelen dan wanneer je voor aparte levensverzekeringen of een spaarrekening en effectenrekening bij de bank zou kiezen. Wat je in een levensverzekeringsproduct opzijzet, komt ook sneller vrij bij overlijden dan je geld op spaar- en effectenrekeningen, dat soms tot maanden geblokkeerd wordt. Zo kan je met een levensverzekering zorgen voor extra gemoedrust bij je nabestaanden. Zij kunnen met het geld uit je levensverzekering, de periode dat het geld op je rekeningen geblokkeerd wordt overbruggen en dit geld gebruiken om bv. de kosten van de uitvaart te regelen.

      Sparen en/of beleggen in één levensverzekering, dit kan met AXA Invest4P

      Ontdek ons product AXA Invest4P.
      AXA Invest4P: levensverzekeringsproduct van AXA Belgium nv dat bestaat uit een spaar- (tak 21) en/of een beleggingsverzekering (tak 23). Product naar Belgisch recht. Minimale looptijd: 8 jaar en 1 maand. Stortingen: 1ste storting: min € 2500 waarvan min €1500 in tak 21. Minimale bijstorting: € 1000. Jaarlijks streefbedrag bij regelmatige stortingen: min € 600.

      Rendement tak 21 tijdens de 1ste periode die loopt tot 31.12 van het 8ste jaar na de activatie: gegarandeerde rentevoet bij activatie 2,5% (tot het einde van de periode). Bijkomende stortingen: rentevoet die op dat moment van toepassing is. Tijdens de 2de periode die loopt vanaf 01.01 van het 9de jaar na de activatie: gegarandeerde rentevoet wordt bepaald op 01.01 van ieder kalenderjaar en geldig tot het einde van dat kalenderjaar. Rendement tak 23-verzekering: afhankelijk van het rendement van interne beleggingsfondsen (kan positief of negatief zijn). Raadpleeg de evolutie op www.axa.be.

      Risico’s tak 23: risico’s zoals marktrisico, liquiditeitsrisico, het risico verbonden aan fondsenbeheer en het falingsrisico van de verzekeraar worden door de verzekeringnemer gedragen. Kosten: instapkosten tussen 3 en 3,5% ifv bedrag van de storting, beheerskosten: 0,1% per jaar voor tak 21 en tussen 0,3% en 1,9% voor tak 23 ngl intern beleggingsfonds. Uitstapkosten: tak 21: 1ste jaar: 5%, na 1 jaar: 4%, na 2 jaar: 3%, na 3 jaar: 2%, na 4 jaar: 1%, na 5 jaar: gratis uitstap. Een ‘financiële correctie’ is mogelijk bij vervroegde opneming in tak 21 tijdens de eerste acht jaar. Tak 23: de uitstapkosten verlagen maandelijks met 0,1%, tijdens de eerste maand: 3,6%, na 1 maand: 3,5%, na 1 jaar: 2,4%, na 2 jaar: 1,2%, na 3 jaar: GRATIS uitstap. Bij overdracht tussen tak 23-fondsen onderling: geen uitstapkosten; bij overdracht tussen tak 21 en tak 23: eventueel uitstapkosten, roerende voorheffing en een financiële correctie van het luik waar uitgestapt wordt. Fiscaliteit: premietaks van 2%. Roerende voorheffing: spaarverzekering (tak 21): enkel bij afkoop/overdracht binnen de eerste 8 jaar na (re)activatie. 30% op een fictieve rente van 4,75%. Geen roerende voorheffing voor de beleggingsverzekering (tak 23).

      Vooraleer in te tekenen raadpleeg steeds het essentiële informatiedocument, beheersreglement en algemene voorwaarden op www.axa.be/nl/AXAInvest4P of bij uw makelaar. Klachten? Contacteer AXA (Troonplein 1 te 1000 Brussel) via het klachtenformulier op axa.be of de Ombudsman van de verzekeringen (de Meeûsplantsoen 35 te 1000 Brussel of op www.ombudsman-insurance.be).  

      AXA Belgium, nv van verzekeringen toegelaten onder het nr. 0039 om de takken leven en niet-leven te beoefenen (K.B. 04-07-1979, B.S. 14-07-1979) • Maatschappelijke zetel: Troonplein 1 - B-1000 Brussel (België) • Tel.: 02 678 61 11 • Nr. KBO: BTW BE 0404.483.367 RPM Brussel

      Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering Koppel geniet van het leven dankzij een AXA levensverzekering

      Sparen of beleggen?

      Je hoeft niet te kiezen. Met AXA Invest4P kan alles in éénzelfde contract.

      ONTDEK AXA INVEST4P

      DEEL DIT ARTIKEL