Ga naar de hoofdinhoud
Koppel bekijkt de pensioenbonus op de laptop Koppel bekijkt de pensioenbonus op de laptop

Blog

Pensioenbonus voor zelfstandigen: hoe werkt het? | Blog AXA.be

Top

| 3 min lezen

Pensioenbonus als zelfstandige: hoe uw pensioen optimaliseren en uw levensstandaard behouden

In dit artikel

      Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

      Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

      Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

      ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

      Wist u dat langer blijven werken het pensioen van zelfstandigen verhoogt? Sinds enkele jaren tellen de gepresteerde dagen na 45 jaar carrière mee voor het wettelijk pensioen en vanaf januari 2025 kan u in aanmerking komen voor een pensioenbonus als beloning voor uw extra inzet. Maar is dit voldoende om uw levensstandaard te behouden wanneer u met pensioen gaat? Lees hieronder hoe u uw financiële toekomst kan veiligstellen.

      Hoe werkt het extra wettelijk pensioen?

      Sinds 1 januari 2019 is het principe van de ‘eenheid van loopbaan’ afgeschaft. Dit betekent dat het aantal loopbaanjaren voor de pensioenopbouw niet langer beperkt is tot 45. Wie langer aan het werk blijft, krijgt een hoger pensioen.

      Let wel op: de extra dagen moeten effectief gewerkt zijn, want gelijkgestelde dagen door werkloosheid, ziekte en tijdskrediet komen niet in aanmerking voor de opbouw van uw extra wettelijke pensioen. Voor de berekening van uw pensioen als zelfstandige kijkt men naar de 45 eerste jaren van uw beroepsloopbaan.

      Hoe werkt de pensioenbonus?

      Vanaf 1 januari 2025 heeft u recht op een pensioenbonus als u besluit langer te blijven werken. Deze bonus die als nettobedrag boven op uw pensioen als zelfstandige komt, heeft als extra voordeel dat hij volledig vrijgesteld is van belastingen.

      Om er recht op te hebben, moet u aan twee voorwaarden voldoen:

      1. U blijft aan het werk na de vroegst mogelijke pensioendatum
      2. Uw pensioen gaat pas in vanaf 1 januari 2025

      U hoeft de pensioenbonus niet aan te vragen. Als u er recht op hebt, wordt hij automatisch berekend wanneer u met pensioen gaat.

      Aanvullend pensioen als zelfstandige: levensnoodzakelijk

      De extra dagen die u werkt, kunnen een boost geven aan de opbouw van uw wettelijk pensioen, maar zullen nog niet volstaan om tijdens uw pensioen dezelfde levensstandaard te behouden als tijdens uw beroepsloopbaan. Tijdig starten met pensioensparen als zelfstandige is dus heel belangrijk voor uw aanvullend pensioen. En natuurlijk wil niet iedereen na het wettelijk pensioen aan de slag blijven. In dat geval moet u zeker vooruitdenken en een aanvullend pensioen opbouwen.

      We zetten de verschillende opties even op een rij:

      • Bent u een zelfstandige die als bedrijfsleider een inkomen heeft uit een vennootschap? Dan hebt u zowel de keuze uit een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) als een Individuele Pensioentoezegging (IPT).
      • Zelfstandige actief in een éénmanszaak, meewerkende echtgenoot of helper? U kunt bijkomend een pensioen opbouwen in een VAPZ en/of een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

      Aarzel ook niet om eens langs te gaan bij uw verzekeringstussenpersoon. Hij bekijkt samen met u de mogelijkheden om te sparen voor uw pensioen.

      Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing? 

      Hoe kiest u de interessantste pensioenoplossing?

      Simuleer uw pensioen et ontdek onze aanvullende pensioenformules voor zelfstandigen, ondernemers en KMO's. 

      ONTDEK ONZE OPLOSSINGEN

      DEEL DIT ARTIKEL