Ga naar de hoofdinhoud
Koppel bekijkt renovatieplannen voor hun huis Koppel bekijkt renovatieplannen voor hun huis

Blog

Welke renovatiepremies zijn er in Wallonië? | Blog AXA.be

Top

| 6 min lezen

Welke renovatiepremies zijn er in Wallonië?

In dit artikel

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      Ben je van plan om je (toekomstige) woning in Wallonië te renoveren? Als de kosten van het werk je afschrikken, geen paniek: de vele Waalse renovatiepremies kunnen helpen om je factuur te verlichten. Op welke premies heb je recht? Hoe krijg je ze? Waar vind je er meer over? Ontdek hoe je het maximum kan halen uit de renovatiepremies van het Waalse Gewest.

      In het Waalse Gewest zijn er twee soorten subsidies beschikbaar om renovatiewerken aan je woning te ondersteunen: renovatiepremies en leningen tegen verlaagd tarief.

      Wat zijn de renovatiepremies in Wallonië?

      Premies afhankelijk van een audit

      Een hele reeks premies is afhankelijk van een woningaudit door een erkende auditor, die de energieprestaties van je woning analyseert en aanbevelingen doet voor de uit te voeren werken.

      Dit verslag zet het proces in gang dat u recht geeft op de ‘Audit’-premie, die gekoppeld is aan de factuur die de auditor voor het verslag indient, en de ‘Werk’-premies, die gekoppeld zijn aan de werkzaamheden die u hebt aanvaard om uit te voeren volgens de aanbevelingen van de auditor. Lees meer over de voorwaarden voor deze premies.

      Let op: je mag de werken niet opstarten voordat je beschikt over een auditrapport dat ondertekend is door een door Wallonië erkende huisvestingsauditor. Anders kom je niet in aanmerking voor de premies.

      Je kan deze premies combineren met een aanvraag voor leningen tegen verlaagd tarief of nultarief, zoals ook verderop in dit artikel wordt vermeld. In dat geval zal de kredietverstrekker de looptijd van de lening verminderen met het bedrag van de premies waarop je recht hebt.

      Vereenvoudigde premies (zonder verplichte audit)

      Deze premies zijn niet onderworpen aan een audit:

      Premies ‘Dakbedekking en kleine werken’

      De premies voor ‘Dakbedekking en kleine werken’ dekken een hele reeks werken tot € 6 000 (tegenover € 3 000 in het oude systeem): elektrische of gasinstallaties op peil brengen, betere ventilatie, …

      De kosten van isolatiewerkzaamheden aan vloeren, muren, ramen en je dak worden nu berekend in euro’s per m² (de vorige regeling berekende dit bedrag in euro’s per bespaarde kWh).

      Het plafond van € 6 000 is niet van toepassing op dakwerkzaamheden: thermische isolatie van het dak of de zolder, vervanging van de dakbedekking en/of dakstructuur, vervanging van regenwaterafvoersystemen, …

      Bovendien hoef je niet langer een beroep te doen op een vakman en kan je sommige kleine klusjes zelf uitvoeren.

      Subsidies voor ‘duurzaam verwarmen’, voor het vervangen van verwarmings- en warmwatertoestellen

      Dit zijn tijdelijke premies, vrijgesteld van audit, voor facturen tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, ter ondersteuning van energiebesparende werkzaamheden door huishoudens in de context van de energiecrisis. Deze premies voor verwarmingssystemen dekken de installatie van een hernieuwbaar verwarmings- of warmwatertoestel, evenals de vervanging van een verouderd verwarmingssysteem door hernieuwbare verwarmingstoestellen, zoals een warmtepomp, biomassaketel, zonneboiler of lokale biomassakachel.

      Op zoek naar extra middelen? Bekijk de leningen tegen verlaagd tarief in Wallonië

      Het Waalse Gewest biedt drie soorten leningen tegen een verlaagde rente aan:

      Renteloze lening van de Société Wallonne du Crédit Social (SWCS)

      Bezit je een huis in Wallonië dat meer dan 15 jaar oud is? Het SWCS kan je renovatie- of energiebesparingswerken ondersteunen met een renteloze lening op afbetaling (0% JKP), gaande van 1 000 euro tot maximaal 60 000 euro.

      Verschillende soorten werken kunnen gefinancierd worden: energie besparen, je huis aanpassen voor mensen met een beperking, …

      De looptijd van de lening is maximaal 30 jaar. Het bedrag van de maandelijkse betaling wordt berekend op basis van de premies waarop het werk recht zou geven. De lening moet worden terugbetaald voordat de lener 86 jaar oud wordt. Lees meer over de voorwaarden voor het verkrijgen van de renteloze lening van de SWCS.

      Lening van het Woningfonds voor grote gezinnen in Wallonië

      Het Fonds du Logement geeft je persoonlijk advies en kan tot 95% van je renovatieproject financieren tegen een maximale rentevoet van 4,885%, met speciale voorwaarden voor grote gezinnen. Ontdek meer over de voorwaarden en de werken die gefinancierd kunnen worden met een renovatielening van het Fonds du Logement in Wallonië.

      Waals sociaal hypothecair krediet

      De Société Wallonne du Crédit Social kan je helpen met rentetarieven en een snelle verwerking van je leningaanvraag om werkzaamheden aan je woning uit te voeren.

      Ga voor meer informatie naar de website van de Société Wallonne du Crédit Social.

      Renovatieverplichtingen voor huurwoningen: nieuw Waals tijdschema aangenomen

      Wat is het EPB-certificaat?

      Het EPB-certificaat beoordeelt de energieprestaties van gebouwen volgens een objectieve classificatie. Het is verplicht voor elke verkoop of verhuur en biedt op basis van het theoretisch verbruik een objectieve vergelijking van de energie-efficiëntie van gebouwen, onafhankelijk van de zeer variabele en dus subjectieve verbruiksgewoonten van de bewoners. De EPB-certificaten en hun energieclassificatie (letters A tot G) zijn verschillend in Vlaanderen, het Brussels Gewest en Wallonië.

      • Woningen die voor de 1ste keer worden verhuurd

        Woningen die door hun eigenaar voor de eerste keer worden verhuurd moeten minstens het F-label behalen in 2025, het E-label in 2028 en het D-label in 2031.

      • Woningen die reeds verhuurd zijn

        De verplichting om reeds verhuurde woningen te renoveren wordt van kracht wanneer de huurder verandert. Deze eigendommen moeten ten minste het F-label behalen in 2027.

      Heb je gerenoveerd? Ga je renoveren? Praat erover met je makelaar!

      Wist je dat je, in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden, de premie van je brandverzekering kan verlagen na een renovatie van je huis? En als je nog niet begonnen bent met de werken, kan het de moeite waard zijn om je te verzekeren tegen de vele risico's die gepaard gaan met een bouwwerf. Neem contact op met je verzekeringstussenpersoon, die je hierover het beste advies kan geven.

      Op zoek naar een brandverzekering?

      Stel een woonverzekering samen die bij je past. Met dekkingen die rekening houden met wat je écht nodig hebt en met je budget.

      ONTDEK ONZE FORMULES

      DEEL DIT ARTIKEL